Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bayramlar,Törenler Kutlamalar

    Ramazan ve Kurban bayramları, ülkemizin diğer illerinde yapıldığı gibi kutlanılır. İlimizde ramazan geceleri, teravih namazından sonra camilerde mukabele okutmak, dinlemek dini bir gelenektir. Mukabele okumak genellikle kadınlar arasında yaygındır. Diğer illerden farklı olarak ramazan gecelerinde kız ve oğlan çocukları kapı kapı dolaşarak, saya tekerlemesi söylerler. Saya tekerlemesinin bitiminde çocuklara çeşitli yiyecekler veya harçlık verilir.

        Saya Tekerlemesi

        Saya saya sayadan

        Sular akar kayadan

        Sayacı derler bize

        Özendik geldik size

        Hanım teyze eyvallah

        Canım teyze eyvallah

        Bir olmazsa iki olsun

        Şeytanın gözü kör olsun

        Allı kapı ballı kapı

        Arkası boyalı zengin kapısı

    Milli bayramlar da diğer illerdeki gibi çeşitli etkinliklerle kutlanırken, Çanakkale’de diğer illerden farklı olarak ve uluslar arası düzeyde Çanakkale Savaşları ile ilgili anma törenleri, her yıl mart ayının 18’inde gerçekleştirilir.

    Dini ve milli bayramların dışında, Gökçeada ve Bozcaada’da yaşayan Hıristiyan vatandaşlarımızın da kendi dini bayramlarını kutladıkları bilinmektedir.

    Çanakkale’de dini ve milli mahiyetteki bayramların dışında en yoğun kutlamalar Hıdırellez’de yapılır. 5 Mayıs akşamı gül dallarına: Para, yüzük, düğme vs. asılır. Hava karardığında ateş yakılarak üstünden atlanılır. Bu gece, Hızır’ın geleceğine inanıldığından, sabah erken kalkılır. Bir su kenarına gidilerek istenilen dilek, yere şekil olarak çizilir ve dua edilir. Bu ritüelin bir benzerinde ise istenilen dilekler bir kâğıda çizilerek denize bırakılır. 5 Mayıs akşamı gül dalına bağlanan nesneler toplanılır. Gül dalına asılmış olan eğer para ise bereket getirmesi için, yıl boyunca cüzdanda taşınır. Yüzük, düğme gibi şeyler bir kabın içine konularak, küçük bir kız çocuğuna sırayla çektirilir. Her çekilişte maniler söylenir.

    İlimizde yaşayan Türkmen topluluklarında ise Hıdırellez bayram coşkusu ile kutlanılır. Kutlamalar üç gün sürer. Bu sürede Türkmenler işe gitmezler, çalışmazlar. Kutlamaların ilk günü köy içinde şeker ve çerez dağıtımı ile geçer. İkinci gün ise mezarlık ziyaret edilerek burada kurbanlar kesilir, kurban etiyle yemekler yapılır. Her aile kendi aile kabristanlığının yanında sofrasını kurmaya özen gösterir. Diğer ailelere meşrubat ve çerez ikram edilir. Üçüncü gün ise köy civarındaki bir Dede’ye veya yatıra çıkılır.